Facebook er et av de mest klassiske stedene å bli utsatt for svindelforsøk og det formelig florerer av muligheter for å kunne bli lurt. Det tas gjerne utgangspunkt i å sette opp en falsk Facebook side som kan være nærmest identisk med den originale. Selve svindelforsøket tar veldig ofte form av konkurranser eller gode tilbud hvor du så blir oppfordret til å gi fra deg personlig og sensitiv informasjon for å kunne bli med i konkurranse eller for å heve premien man liksom skal ha vunnet. Her må alle alarmklokker ringe! Som vanlig skal man være særdeles skeptisk og det finnes nesten alltid ting å se etter for å avsløre falske sider og svindel. Hos Facebook er det viktig å vite at alle ekte sider for et firma eller merkevare skal ha et verifiseringsmerke for bekreftet konto og det ser slik ut:
Dette vi ikke de sidene som er falske ha og man skal derfor ha et ekstra øye på dette. Selv om store deler av den norske befolkning er på sosiale medier, vet bare drøye 1 av 3 om at dette er den enkleste måten å verifisere at en konto virkelig tilhører den kjente personen eller varemerke den utgir seg for å gjøre.
Noen gode forhåndsregler for å sjekke ektheten til en ukjent konto på Facebook er:
- Er det en kjent person eller en merkevare – se etter det blå verifiseringsmerke. Har den dette, er den ekte.
- Innholdet på profilen «er for godt til at det er sant», og har som regel en oppfordring til å klikke på en lenke.
- Profilen har typisk få følgere, lite innhold og er ofte nylig opprettet.
- Sjekk at navn på person stemmer med navnet i lenken i nettadressefeltet.
- Venneforespørsler fra ukjente pene kvinner og kjekke menn er ofte falske. Sjekk om dere har felles bekjente!
- Stemmer profilbilde? Ved å bruke Googles omvendte bildesøk kan du sjekke om bildet er blitt brukt i andre sammenhenger. Du kan også søke på profilnavnet og se hvilke bilder som dukker opp. Da får du som regel svar på om bildet er blitt lånt av andre.